sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Nana - rakkaudesta tyttöjen draamaan

Huom! Jos et ole lukenut Nanaa vähintääkin 20. pokkarin loppuun (tai jos olet ja silti et osaa arvata, mihin pokkarin tapahtumat johtavat) ja haluat välttyä juonipaljastuksilta, kannattaa jättää suosiolla lukematta <:3

[Nana ja Hachi, kaksi niin erilaista Nanaa.]

Nanan 21. pokkari ilmestyi vihdoin suomeksi Egmontin julkaisemana. Pokkari on kuitenkin valitettavasti viimeinen, jonka sarjan luoja Ai Yazawa ehti saada valmiiksi ennen jäämistään sairaslomalle kesällä 2009. Sairasloma päättyi keväällä 2010, mutta sarja ei ole vielä jatkunut mihinkään ja nähtäväksi jää, jatkuuko ollenkaan. Osa 21 päättyy lukuun 80, mutta netistä löytyy englanniksi vielä muutama luku lisää! Egmont alkoi julkaisemaan sarjaa suomeksi vuonna 2008, itse aloin lukea joskus neljännen-viidennen pokkarin paikkeilla ja olen jaksanut kärsivällisesti (?) odottaa aina seuraavaa käännettyä pokkaria sen sijaan, että olisin lukaissut kaiken ahneesti netistä. Niinpä olen tapahtumissa ajan tasalla vasta nyt. Nanasta muuttui kuitenkin nautinnollinen rutiini, kun parin kuukauden välein kävin kaupasta ostamassa uusimman ja nautin sen suklaan kanssa. 

Nana on tosiaan nyt tauolla. Pokkari 20 päättyi siihen, kun Ren ajoi autolla seinää päin, eikä törmäyksen seurauksista voinut vielä olla täysin varma. Hirveän cliffhangerin jälkeen oli karmeaa odotella seuraavaa osaa, tietämättä selvisikö Ren ja miten tämän kohtalo vaikuttaisi tarinaan - vaikkakin aikaisempien osien aikahyppypätkistä pystyi jo karkeasti arvioimaan jotain. Osa 21 paljasti viimein, että Ren todellakin kuoli kolarissa. Kaikki hahmot ovat tietenkin järkyttyineitä ja pokkarin tapahtumat koostuvat lähinnä Renin ruumiin tunnistamisesta, tapahtuneesta ilmoittamisesta ja yleisestä suremisesta. Nanan reaktiota on vaikea seurata, sillä vaikka tämä yrittää vakuuttaa haluavansa tehdä työnsä, näkyy kauas että nainen on täysin palasina. Koska tulevaisuutta on päästy vilkaisemaan useammankin kerran, voinee päätellä että nimenomaan Renin kuolema saa Nanan katoamaan, katkaisemaan yhteydet muihin ja pakenemaan Englantiin. Pokkarin jälkeen voi kuitenkin vain odottaa, miten Yazawa aikoo jatkaa sarjaa - kuinka Nana poistuu muiden elämästä, mitä tapahtuu molemmille bändeille, miten media reagoi ja tapaako Hachi Nanan vielä uudestaan. Huomasin, että netistä löytyy vielä muutama pokkarin 21 ulkopuolinen luku, mutta eivät ne nyt hirveästi lohduttaneet..

[Hachin ei ole helppo olla sekä Nanan että Shinin tukena.]

Koska kysymyksiä jatkosta on näin paljon, en todellakaan voisi olla tyytyväinen tällaiseen lopetukseen. Sinänsä olen tyytyväinen, että Yazawan sairasloma alkoi VASTA tämän osan jälkeen, eikä esimerkiksi osan 20 jälkeen. Toisaalta taas lukija tietää nyt jotain tulevista tapahtumista ja osaa arvailla, mikä ne aiheuttaa - Nana katoaa ja löytyy Englannista eli luultavimmin pakenee nimenomaan Renin kuolemaa, Trapnest ja Blast molemmat ilmeisesti lopettavat, Nobu palaa kotiin ja alkaa johtaa perheensä majataloa, Hachi saa Takumin kanssa vielä toisen lapsen ja Takumi vie nuoremman, Renin, mukanaan Lontooseen, jossa työskentelee ja josta ei paljon vierailuja Hachin luo heru. Yazawa on rakentanut aikahyppypätkillään tarinan hyvin, jotta lukijan on tarinan tauosta huolimatta mahdollista ennustaa ja arvailla, mitä tulee tapahtumaan, ja ainoastaan se, miten näihin tapahtumiin päästään, jää epäselväksi. Sivullisempien hahmojen (esim. Leila ja Misato) kohtalo jää käsittelemättä, ja itseäni ärsyttää kovasti se, miksi Hachi edelleen tuhlaa aikaansa Takumin kanssa ja tekee tälle vielä toisenkin lapsen - puhumattakaan siitä, mitä Yazawa oikeasti haluaisi kertoa ja onko Nanan ja Hachin tarkoitus tavata vielä! Luettuani nuo muutamat "pokkarissa 22 ilmestyvät luvut", ärsyttää myös se etten tiedä, eroaako Nobu viimein Yurista. Arvailujahan voisi jatkaa maailman tappiin asti, mutta kuten todettua, nyt ei voi kuin odottaa.

[Voi helvetti mitä teille nyt käy ;__;]

Tarinahan kertoo kahdesta täysin erilaisesta Nanasta, jotka sattuma kietoo yhteen ystäväpariksi, jonka ainoastaan kunnon draama voi erottaa - ja voi kyllä, sehän erottaa.  Siinä missä laulaja-Nana on itsenäinen, itsepäinen ja yleensä kylmän harkintakykyinen, "Hachi" on hyväuskoinen, hyväsydäminen ja höpsö ja onnistuu sössimään suhteensa ja siirtymään tavalla tai toisella huonosta miehestä toiseen. Nana on kuitenkin myös henkisesti aavistuksen epävakaa ja ei täysin sinut itsensä ja tunteidensa kanssa, ja Hachi päätyy tekemään itsekkäitä päätöksiä - tai parhaassa tapauksessa ei kykene tekemään päätöksiä ollenkaan aiheuttaen näin ongelmia ja väärinkäsityksiä. Syvyyttä ja tunnetta tyttöjen väliseen suhteeseen tuo varmaan nimenomaan se tosiseikka, että tytöt ovat ystävyksiä ja ystävyyden pitäisi kestää yli seurustelusuhteiden ja olla vähintäänkin yhtä tärkeää. Tämä ajatus korostuukin tarinassa, kun tyttöjen välejä hiertää Hachin suhde itserakkaan ja kylmän Takumin kanssa ja Nana joutuu jatkuvasti olemaan katkera ja mustasukkainen sekä kokemaan jääneensä yksin. Lisäksi Nana on osin lapsellisen epäluuloinen Hachin motiivien kanssa ja kokee, ettei ole Hachille tärkeä lainkaan. Välillä lukiessa ei tiedä, toivooko enemmän että Nana saisi suhteensa Renin kanssa kuntoon ja Hachi saisi viimein hyvän seurustelusuhteen, vai että tytöt saisivat välinsä kuntoon toistensa kanssa silläkin uhalla, että joutuisivat olemaan selibaatissa koko ikänsä. Myös muiden hahmojen väliset suhteet tuovat mukanaan aivan oman mausteensa, eikä suurelta "ei hitto miksi olette noin idiootteja"-ragelta voi välttyä.

[Kun paperipussi ei riitä, on Hachin pysäytettävä Nanan hyperventilointi muilla keinoin.]

Lisäksi Yazawan musiikki- ja mediamaailma on aika julma. Ihan kuin hahmot eivät sotkisi välejään tarpeeksi keskenään, vaikeuttavat toimittajat ja paparazzit vielä entisestään hahmojen toimintaa. Varsinkin Nanalla ongelmana on tämän ylpeys laulajana ja tähän liittyvä päätös elättää itsensä laulajana, eikä paljon haittaa vaikka lehdistö tonkisi hänen menneisyyttään. 
En uskalla sanoa onko Yazawan kuvaus mediasta ja musiikintuottamisesta kuinka realistinen, mutta ainakin hän on tehnyt sen uskottavasti ja ote on huomattavasti asiallisempi kuin joissain lyhyissä musiikintuottamista käsittelevissä sarjoissa, joita olen saanut viime aikoina katsoa Frostbiten luentoamme varten. Myös Nana tullaan mainitsemaan tässä luennossa, mutta yritän olla puhumatta siitä enemmän kuin se käsittelyaikaa musiikkimaailmansa takia vaatii - vaikkakin se aika relevantti sarja luennolla onkin.

[Nanamaailman Sid ja Nancy ovat roskamedian suosiossa.]

Nana on ollut lukukokemuksena mieletön. Sen lisäksi että  se tempaisi mukaansa alusta asti, se on aiheuttanut itkuilua, sydänkohtauksia ja naurua lukemattomat kerrat. Ja koska olen jääräpäisesti odottanut aina vain seuraavaa suomeksi julkaistua pokkaria, on lukeminen vaatinut vähän kärsivällisyyttäkin. Myös erinäisten ihmissuhdekuvioiden selvittäminen on vaatinut kärsivällisyyttä ja lukemattomat tilanteet ja hahmot ovat aiheuttaneet raivoa, mutta samalla syvällistä pohdiskelua. Olin esimerkiksi todella vihainen Shoujille, kun tämä päätyi pettämään Hachia Sachikon kanssa, mutta toisaalta Shouji ihastui Sachikoon aidosta ja myöhemmistä tapahtumista päätellen on tämän kanssa onnellinen - viha Shoujia kohtaan laantui ja jouduinkin kysymään itseltäni, onko pettäminen oikeutetumpaa jos oikeasti rakastuu johonkuhun toiseen? No ei se ole, Shouji olisi voinut hoitaa tilanteen hieman tyylikkäämminkin ja jättää Hachin ensin ja sitten tehdä Sachikon kanssa mitä haluaa. Samoin Hachin olisi pitänyt päättää suhteensa Takumin kanssa oikeasti kunnolla ennen kuin alkoi heilastelemaan Nobun kanssa, eipähän olisi tarvinnut sitten arvailla, kuka on lapsen isä.. Suurimmat raget olenkin sarjan aikana saanut, kun Shouji petti Hachia ja kun Hachi ei kyennyt selvittämään Nobulle suhdekuvioitaan Takumin kanssa. 

Hahmoista on kerrottu itse tarinassa mutta myös bonussivuilla kohtuullisen paljon, mikä on hyvä, sillä näin tyhjien, merkityksettömien sivuhahmojen määrä on ollut aika pieni. Lemppareikseni voisin lukea molemmat Nanat ja ihanan järkevän Yasun, sekä hieman varauksella Nobun ja Shinin (Nobu osaa olla välillä turhankin munaton ja sokea, Shin taas vielä perhanan uhmaikäinen) ja vielä omassa hirveydessään Takumin, joka on siinä mielessä hyvin kirjoitettu paha poika, ettei tämä ole täysin mustavalkoinen. Inhokkilistalle taas pääsevät Yuri (no tissit on kivat), vähän varauksella Leila ja omassa hirveydessään Takumi, joka on todellisuudessa kyllä vain iso kakkapylly.

[Tuota et usko itsekään. >:( ]


Nanasta on toki myös vuosina 2006-2007 ilmestynyt 47-jaksoinen anime, joka on piirrostyyliltään öö yksinkertaistetumpi ja noh derppailee animaatioltaan silloin tällöin, mutta mukavasti kyllä myötäilee mangan kohtauksia ja tuo kivasti hahmot henkiin väreineen, liikkeineen ja äänineen! Tietenkään anime ei koko 21 pokkaria kata, vaan loppuu ilotulitukseen vähän jälkeen Nobun ja Hachin eron. Mikäli joku mangan lukenut ei ole katsonut animeversiota, suosittelen lämpimästi. Esimerkiksi äänet ovat yksi hyvä syy katsomiseen - muutamasta nappivalinnasta on ehdottomasti mainittava Akira Ishida Shininä sekä Romi Paku täydellisenä Nanana. Musiikit toimivat myös loistavasti, vaikkakin ehkä vähän voisin korottaa ääntäni siitä kuinka "punkkia" musiikkia Blast soittaa. Anna Tsuchiyan rockbiisit ja varsinkin hieman epäpuhdas englanninlausuminen sopivat kuitenkin hyvin Nanan suuhun, samoin kuin Olivian laulamat biisit Trapnestin Leilan suuhun. Itse nautin animesta kyllä, osin ehkä vain mangan liikkuvana sovituksena, mutta kyllä kohtauksissa oli musiikin ansiosta tiettyä dramatiikkaa joka sai parhaimmillaan aikaan samanlaista hengenhaukontaa kuin mangakin.

[No kyllähän se anime vähän näkyy derppailevan.]

Ai Yazawan sarjoista tykkään myös Paradise Kissistä, jota aloin lukemaan nyt uudestaan, jotta saisin kirjoitettua siitä jotain seuraavaan Anime-lehteen. Luen myös vähän vanhempaa Gokinjo Monogataria ja voi herranjestas sekin on ihana. Eli jos Nana on jo luettu, kannattaa  uutta materiaalia odotellessa etsiä käsiin Yazawan vanhempaa tuotantoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti